Det beste jeg vet er søt gjærbakst. Luftige og saftige boller i alle varianter både med og uten fyll, kanel i svingen eller melis på toppen. Har de god kardemommesmak og et hint av vanilje er jeg mer enn solgt. Disse bollene smaker like herlig som vanlige boller. Selv om de er både sukker- og smørredusert, og inneholder spelt, havre og kesam. Vaniljekesam gjør at du kan kutte ned på både smør og sukker uten at det går utover smak eller konsistens. Havre gir bollene mer av det meste – fiber, vitaminer og mineraler. Men det aller beste i disse bollene er smaken 🙂

Saftige boller av spelt, havre og vaniljekesam

25 stk

Du trenger:

  • 4 dl havremel (mal gjerne havregryn til mel selv i en blender)
  • ca. 12 dl siktet speltmel
  • 0,75 dl sukker
  • 0,5 ss kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 50 gram smør
  • 4 dl melk
  • 1 boks vaniljekesam
  • 50 gram gjær

Slik gjør du:

OBS: Når det gjelder bolledeiger må du prøve deg litt frem ang. melmengde. Spelt krever ikke like mye elting som hvete, så vær litt forsiktig. Du vil ikke ha en for hard deig, men glatt og fin. Deigen kan godt være noe våtere enn en deig laget på hvetemel, men absolutt ikke klissete, da må du ha mer mel i. Begynn heller med litt for lite mel, enn for mye.

  • Smelt smøret og ha melken i. Varm opp til ca. 36-37 grader. Rør ut den ferske gjæren i litt av melkeblandingen.
  • Bland havremel, salt, kardemomme, sukker, kesam og ca. 3/4 av speltmelet. Ha i melkeblandingen. Begynn å elte forsiktig for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Tilpass melmengden ved å i mer mel etterhvert som du elter, og stopp med eltingen når deigen slipper bollen.
  • La deigen heve et lunt sted til dobbelt størrelse, i ca. 45 min.
  • Del deigen opp i passelige emner, og rull ut ca. 25 stk. Sett bollene relativt tett på et bakebrett slik at de vokser inn i hverandre, og får myke kanter når du river de fra hverandre. Etterhev i 45 minutter til. Pensle med et sammenvispet egg.
  • Stekes på 230 grader i ca. 10-12 min.
  • Kos deg og nyt. Ha gjerne ha litt melis på toppen 😉