Skal du bake i påsken? Hva med en påskekringle med hint av appelsin? Så frisk, søt og god på samme tid. Den blir gul som påsken av både gurkemeie, appelsin og et egg i deigen. Denne påskekringlen er søtet med vaniljekesam i tillegg til sukker, og har derfor halvert sukkermengden i deigen. Fettmengden er også redusert, da vaniljekesam i bakst kan erstatte noe av smøret. Den er også bakt med 50 % fullkornsmel (fibra og havre). Om du velger en sunnere variant av påskekringle eller ikke er opp til deg, her er det plass til begge deler.

Påskekringle med et hint av appelsin

1 stor kringle eller 2 små

Du trenger:

til gjærdeigen:
  • 1 boks vaniljekesam, original
  • 1 egg
  • 50 gram smør
  • 0,75 dl sukker
  • 5 dl havremel (kjøp ferdig eller kjør havregryn i en blender/foodprosessor)
  • 4 dl fibramel/finmalt sammalt hvetemel
  • ca. 9 dl hvetemel
  • saften av 1/2 appelsin
  • 50 gram fersk gjær
  • 4 dl melk
  • 1/3 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts gurkemeie (krydder)
til fyllet:
  • 75 gram smør
  • 50 gram sukker
  • 4 ss appelsinsaft
  • 1 ss kanel
  • 1 ss revet appelsinskall

påskekringle

 

Slik gjør du:

OBS: Når det gjelder bolledeiger må du prøve deg litt frem ang. melmengde. Begynn heller med litt for lite mel, enn for mye.

  • Smelt smøret og ha melken i. Varm opp til ca. 36-37 grader. Rør ut den ferske gjæren i litt av melkeblandingen.
  • Bland havremel, fibramel, sukker, salt, gurkemeie, kardemomme, egg, kesam og ca. 3/4 av hvetemelet. Ha i melkeblandingen. Begynn å elte forsiktig for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Tilpass melmengden ved å ha i mer mel etterhvert som du elter. Elt godt i minst 10 minutter til du har en glatt deig som ikke klisser. Lav hastighet i starten, og bruk økt hastighet de siste minuttene (dersom du bruker kjøkkenmaskin).
  • La deigen heve et lunt sted til dobbelt størrelse, i ca. 45 min.
  • Lag fyllet ved å raspe skallet av en halv appelsin (vask godt først), og bland sammen med saft fra appelsin, mykt smør, kanel og sukker.
  • Ha litt mel på benken og kna deigen litt før du kjevler den ut. Dersom du ønsker en stor kringle kjevler du ut hele deigen til et rektangel på ca. 30*60 cm, ca 0,5-1 cm tykt. Smør fyllet over hele, og rull sammen til en lang pølse fra langsiden. Legg over på et stekebrett med bakepapir, og fest endene til hverandre så godt det går.
  • Bruk en saks og klipp på toppen av kringlen, ca. 1 cm tykke parti, ikke helt ned. Du skal brette annenhvert parti til venstre og høyre, slik du får en slags flette.
  • Etterhev i ca. 45 minutter til. Pensle med et sammenvispet egg.
  • Stek på 200 grader i ca. 20-25 min til den er gjennomstekt og gylden på toppen.
  • Pynt gjerne ha litt melis på toppen.

påskekringle

For mer søt gjærbakst, ta en titt i søte bakverk-kategorien.