Hvis du har prøvd denne oppskriften min på boller og likte den, kan jeg garantere at denne oppskriften på kanelsnurrer søtet med banan og vaniljekesam også vil falle i smak. Jeg elsker søt gjærbakst, og noen ganger lager jeg litt grovere og sukkerredusert. I denne bolledeigen har jeg 1 ss sukker fordelt på 40 kanelsnurrer, men har brukt litt brunt sukker i fyllet. Bytt gjerne ut med sukrin gold dersom du ønsker sukkerfritt fyll også. Ellers er de søtet med banan og vaniljekesam, som gjør at de blir saftige selv med mindre smør.

Kanelsnurrer søtet med banan og vaniljekesam

40 stk

Du trenger:

  • 1 banan
  • 1 beger vaniljekesam
  • 4 dl melk
  • 50 gram smør/margarin
  • 50 gram fersk gjær
  • 1 ss sukker
  • 0,5-1 ss kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • 5 dl havremel
  • 11-13 dl siktet speltmel

Fyll:

  • 50 gram smør/margarin
  • 1 ss kanel
  • 4 ss brunt sukker

kanelknuter søtet med banan

SLIK GJØR DU:

OBS: Når det gjelder bolledeiger må du prøve deg litt frem ang. melmengde. Spelt krever ikke like mye elting som hvete, så vær litt forsiktig. Du vil ikke ha en for hard deig, men glatt og fin. Deigen kan godt være noe våtere enn en deig laget på hvetemel, men absolutt ikke klissete, da må du ha mer mel i. Begynn heller med litt for lite mel, enn for mye.

  • Smelt smøret og ha melken i. Varm opp til ca. 36-37 grader. Rør ut den ferske gjæren i litt av melkeblandingen.
  • Mos banan med en stavmikser til den er helt most og bland sammen med havremel, salt, kardemomme, sukker, kesam og ca. 3/4 av speltmelet. Ha i melkeblandingen. Begynn å elte forsiktig for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Tilpass melmengden ved å i mer mel etterhvert som du elter, og stopp med eltingen når deigen slipper bollen.
  • La deigen heve et lunt sted til dobbelt størrelse, i ca. 45-50 min. Bland sammen mykt smør, kanel og brunt sukker i mellomtiden.
  • Rull ut deigen til et rektangel på ca. 20 * 50 cm. Smør fyllet utover hele. Ta tak i de to øverste hjørnene og brett deigen slik den ligger dobbelt. Bruk en kniv å skjære deigen i ca. 40 strimler (alt etter hvor små/store knuter du ønsker). Knutene lager du ved å tvinne strimlene, og deretter krølle de sammen til en knute.
  • Etterhev i 45-50 minutter til. Pensle med et sammenvispet egg eller melk.
  • Stekes på 210 grader i ca. 13-15 min til de er gjennomstekt og gylne på toppen.
  • Pynt gjerne med melis på toppen – men ikke nødvendig 😉

kanelknuter søtet med banan