For meg er det viktig å vise at det finnes flere måter å lage sunnere mat på. Denne oppskriften inneholder vaniljekesam, som gjør at smøret kan kuttes ned på, og som i tillegg gir vaniljesmak og søtning til bollene. Ved å bytte ut deler av melet med fibramel, får baksten plutselig mye mer næring og fiber. Jeg har også brukt dadler i sjokoladefyllet i stedet for sukker, og litt tagatesse i deigen. Det finnes mange triks for å gjøre vanlig bakst litt sunnere. Ikke fordi vi ikke kan ha vanlige hveteboller med smør og sukker, men fordi det er plass til begge deler. Og kanskje smaker det like godt? Men nok om det – og over til de nydelige sjokoladeknutene.

Grove sjokoladeknuter med vaniljekesam

26 stk

Du trenger:

Til deigen:
  • 250 gram kesam vanilje original
  • 50 gram smør
  • 4 dl ekstra lett melk
  • 6-7 dl fibramel
  • 4-5 dl hvetemel
  • 1 ss kardemomme
  • 1 pose tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1 ss sukker (for heving)
  • 4-5 ss tagatesse (eller 8-10 ss sukker)
TIl sjokoladefyllet:
  • 2 ss bremykt
  • 6 store, myke dadler
  • 1/2 dl vann
  • 2 ss kakao
  • en klype havsalt

 

Slik gjør du:

  • Smelt smøret og hell i melken. Bruker du fersk gjær rører du den ut når væsken er lunken (ca. 37 grader), i smør- og melkeblandingen. Bruker du tørrgjær blander du gjæren sammen med de andre tørre ingrediensene. Bland hvetemel, fibra, tagatesse, sukker, kardemomme og tørrgjær. Hold igjen på en del av melet, tilpass etter du har hatt i væsken.
  • Bland deretter i smør- og melkeblandingen og vaniljekesam. Eltes for hånd eller med en kjøkkenmaskin til du får en smidig deig som ikke klisser og henger fast i bakebollen. Ha i litt og litt av melet du har igjen, til du får en smidig deig.
  • La deigen heve i ca. 1,5 time eller til den er doblet seg.
  • Sjokoladefyll: Bland sammen dadler, vann, bremykt, kakaopulver og havsalt ved å bruke en minihakker/foodprossessor til det blir jevnt og smørbart.
  • Strø mel utover kjøkkenbenken, og hell deigen ut av bakebollen. Kjevle ut deigen i et rektangel, ca. 60 x 30 cm, høyde på deigen ca 0,5-1 cm. Smør sjokoladefyllet utover hele flaten med en slikkepott.

grove sjokoladeknuter med vaniljekesam

  • Ta tak i de to øverste hjørnene og brett deigen slik den ligger dobbelt. Bruk en kniv å skjære deigen i ca. 26 strimler, se bildet nedenfor. Knutene lager du ved å tvinne strimlene, og deretter krølle de sammen til en knute.

grove sjokoladeknuter med vaniljekesam

  • Etterheves i ca. 30 min. Pensle med sammenvispet egg.
  • Stekes på 160 grader i 20-25 min på over- og undervarme. Bruker lav temperatur pga. tagatessen gjør baksten veldig brun ved høy temperatur. Bruker du annen søtning kan du steke på 200 grader i 10-15 min.

 

grove sjokoladeknuter med vaniljekesam