Hvis du ikke har smakt falafel før – gled deg! Dette er vegetarmat på sitt beste. Falafler er laget av kikerter og masse deilig krydder. Lag det som en middag sammen med raita og ulike grønnsaker i en salat, eller i en potetlompe eller pitabrød. Du kan også bare dyppe falaflene i raitaen som et annet lite måltid.

Falafel med raita:

Du trenger:

Falaflene:
  • 500 gram kikerter fra kartong/hermetikk (drenert vekt)
  • 1 gul løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 egg
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts salt
  • 1 ts malt pepper
  • 2 ts spiskummin
  • 1 ts paprikapulver, gjerne røkt
  • 0,5 ts tørket knust chili eller 1 ts chillipulver
  • 1 ts gurkemeie (kan droppes)
  • en liten håndfull fersk persille eller koriander
Raita:
  • 3 dl yoghurt naturell
  • 1 agurk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss sitronsaft
  • en håndfull bladpersille
  • salt og pepper
Annet tilbehør:
  • grønnsaker: f.eks. agurk, rødkål, vårløk, babyleaf, paprika, bakt søtpotet – det du har tilgjengelig.
  • evt. potetlomper, pitabrød

 

Slik gjør du:

Begynn med raita da denne blir bedre dersom den får stå seg til. Riv en agurk med et rivgjern, den grove siden. Press ut så mye vann du klarer av agurken. Gjør dette enkelt ved å presse den revne agurken mot en tallerken. Bland sammen med yoghurt, finhakket hvitløk, sitronsaft og finhakket persille. Smak til med salt og pepper, og la stå kaldt til servering.

Grovhakk deretter en løk og bladpersille/koriander. Ha alle ingrediensene til falaflene i en foodprosessor til alt blir most sammen til en puré. Form puréen til ca. 20 falafler, med fuktige hender former du små boller.

Varm så opp en stekepanne på middels/sterk varme. Stek 10 falafler om gangen i rapsolje, ca. 2 min på hver side. Ha deretter falaflene på et stekebrett og stek midt i ovnen, 200 grader i 15 min, og deretter snu alle falaflene før du steker i 15 min til.

Server med det du ønsker av tilbehør og raita.