For å lage eltefrie grove rundstykker må du røre sammen ingrediensene kvelden i forveien for så å ha deigen klar til neste morgen. Her brukes lite gjær og derfor kreves lang hevetid. Disse rundstykkene er ekstra grove (100 % på brødskalaen), og blir dermed ikke de høyeste rundstykkene. Gode på smak og luftige blir de likevel, og smaker godt med alt av pålegg på.

Eltefrie grove rundstykker

16 stk

Du trenger:

  • 4,5 dl romtemperert vann
  • 300 gram fullkornshvetemel/fibra
  • 100 gram sammalt rugmel
  • 4 ss solsikkekjerner
  • 2 ss chiafrø
  • 1/3 ts tørrgjær
  • 1 ts salt

Slik gjør du:

Bland det tørre i en bakebolle og rør deretter inn vannet. Deigen skal være ganske løs. La den heve på kjøkkenbenken i 10-15 timer. Dette kan du gjøre på kvelden før for å nyte nystekte rundstykker til frokost, eller på morgenen slik du kan imponere med ferske rundstykker til kveldsmat.

Etter hevetiden er over lager du klar stekebrett med bakepapir. Bruke en spiseskje og ta en mengde med deig rett fra bakebollen og bruk fingrene for å få løs deigen over til stekebrettet. Ha våte fingre, da blir det ikke noe kliss. Deigen er fremdeles ganske løs, men skal ikke flyte utover bakepapiret. Legg slike «klatter» med deig utover stekebrettet. La de etterheve i ca. 40 minutt. Pensle med vann og strø deretter litt frø eller kjerner på. Jeg brukte linfrø, sesamfrø og solsikkekjerner, alt funker.

Sett stekeovnen på 250 grader, over- og undervarme. Når du setter brettet inn skrur du ned varmen til 225 grader. Stekes midt i ovnen i ca. 20-25 min. Test om de er ferdig stekte ved å banke på undersiden, er det hul lyd skal de være ferdige. Avkjøles på rist.

eltefrie grove rundstykker

Har du ikke tid til å heve over natten kan du prøve disse cottage cheese-rundstykkene uten hevetid.